La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.
Que és el kayak de mar?


   

Que és el Kayak de Mar?

Des de sempre, l'home s'ha trobat en la necessitat de dominar l'aigua. Ho va fer amb rústiques embarcacions, fràgils però molt manejables, que són l'origen del piragüisme que coneixem avui en dia.

 
Buscant en la historia, el testimoni més antic que trobem representa una canoa i una pala, de plata, amb més de sis mil anys d'antiguitat, descoberta a les vores de l'Èufrates.

Posteriorment, apareixen representacions egípcies d'embarcacions mogudes amb pales,... i és Cristòfol Colon el que, a través dels seus escrits, introdueix la paraula "piragua" en Espanya i, per extensió, a tota Europa.

 

En el segle XIX, John MacGregor es va convertir en el viatger més universal conegut en el món de la piragua. Aquest era un advocat escocès que en 1865 va dissenyar i construir una embarcació a la que va batejar Rob Roy, amb la que va fer nombrosos viatges per llacs i rius dels Països nòrdics i d'Europa Central; amb ella va arribar fins el Mar Roig, va navegar en el Jordà i també en el Canal de Suez...

 ... i és en 1.936 quan per primer cop aquest esport adquireix la categoria olímpica en els Jocs Olímpics de Berlin.

 

 

En virtut als seus remots orígens, existeixen dues piragües ben definides:

la Canoa i el Kayak

 

 

La Canoa, construïda a base de troncs buidats d'arbres o amb pells d'animals prèviament tractades, és una embarcació de transport utilitzada per pobles primitius del Canadà. Podien cobrir grans distàncies amb les seves mercaderies aprofitant en alguns casos la tranquil·litat de les aigües i en d'altres, superant l'agressivitat dels ràpids. En aquest tipus d'embarcació el palista s'impulsa amb una pala d'una sola fulla, s'arrepenja sobre un o els dos genolls i no te una altra manera de governar l'embarcació que la pròpia pala amb la tècnica denominada repaleig. Aquesta embarcació pot estar tripulada per una, dues o quatre persones, el que dona origen al que tècnicament es coneix com C-1, C-2 ó C-4.

 

 

 

 

L'altra gran modalitat de piragüisme és el Kayak, embarcació d'origen esquimal, construïda amb ossos i pells d'animals, pràcticament cobertes en la seva totalitat. La seva màxima sofisticació es troba en Groenlàndia. Fonamentalment utilitzada per caçar i pescar, el tripulant va assentat, avança gràcies a una pala de doble fulla i és possible dirigir el rumb de l'embarcació amb un timó que es domina amb els peus. El número de tripulants por ser també d'un, dos o quatre   (K-1, K-2 ó K-4).

 

 

 

Podem considerar que el Kayak de Mar és una especialitat de Turisme Nàutic que obre un món de possibilitats d'aventures i  viatges increïbles, a través de litorals, pantans i rius, als seus practicants.

Aquest esport d'aventura es converteix en un excel·lent mitjà per fer turisme, conèixer nous racons, fer amistats i ocupar el nostre temps de lleure mantenint una acceptable forma física.

El piragüisme turístic no resulta gens dur i no coneix limitació d'edat. Existeixen models d'embarcacions dissenyats especialment per a cada cas, que permeten inclús transportar, en compartiments estancs, materials útils per a qualsevol viatge o aventura...